معرفی تکنیک های ویژه در عکاسی

تکنیک های ویژه در عکاسی

پیشگفتار:

در سری پست ها آموزش های عکاسی، در این پست میخواهیم تکنیک های ویژه در عکاسی را خدمت شما ارائه دهیم که توسط خانم مبینا رضوانی نیا از مدرسین و اعضای اصلی تیم علمی و آموزشی دایا زحمت گردآوری و ارائه آن را کشیده اند. ضمنا در انتهای این پست یک ویدیو با توضیح شخص خود خانم رضوانی نیا قرار داده شده تا به شما در درک بهتر و سریع تر این پست بسیار آموزنده و کاربری کمک کرده باشد. همچنین پیشنهاد میکنیم پست “روش های نور پردازی در عکاسی” را مطاله نمایید.

معرفی تکنیک های ویژه در عکاسی

طراحی و نقاشی با نور :

در این روش نور به مانند قلم و رنگ سطح حساس همچون کاغذ به کار گرفته می‌شود. با به کارگیری یک چراغ قوه دستی کوچک میتوان طرحی از انسان یا اشیای دیگر بر روی سطح حساس کرد، این روش در عکس برداری تبلیغاتی و ایجاد تصاویر خلاق کاربرد زیادی دارد و نقاشی با طراحی با نور نامیده می شود.

کار دوربین عکسبرداری را هنگام شب یا در اتاقی که می‌توان آن را کاملاً تاریک کرد بر روی سه پایه نصب کنید و سپس سرعت شاتر را بر روی B قرار داده دکلانشر سیمی را به دکمه رها کننده شاتر وصل کنید. حلقه دیافراگم را بر روی بسته ترین حالت تنظیم کنید برای نقاشی یا طراحی با نور به یک چراغ قوه دستی کوچک هم نیاز دارید برای اینکه نور های اضافی پهلوهای چراغ قوه را حذف کنید.

بهتر است یک استوانه به طول سه سانتی متر و به اندازه قطر دهانه چراغ‌قوه از مقوای سیاه درست کرده و آن را به جلوی چراغ قوه نصب کنید.

برای طراحی با نور از اندام انسان لازم است تا شخصی در فاصله ۳ یا ۴ متری در برابر دوربین قرار گیرد . برای شروع طراحی با نور لازم است که تمامی چراغ ها خاموش و اتاق کاملاً تاریک شود سپس ضامن دکلانشر سیمی را فشرده و پیچ قفل آن را ببندید . در این حالت دریچه شاتر باز شده و دوربین آماده عکسبرداری است . برای ثبت خطوط محیطی بدن شخص بر روی سطح حساس باید چراغ قوه را رو به لنز دوربین گرفته و پس از روشن کردن آن درست در اطراف بدن ۶۰ حرکت دهید . برای ثبت یکنواخت ضخامت نوری که بر سطح حساس عکسبرداری می شود شود لازم است تا حرکت چراغ قوه به صورت یکنواخت و بدون رنگ باشد .

در این روش چون فضای اتاق کاملاً تاریک است می‌توان با یک بار عکسبرداری چند تصویر دیگر در حالت های گوناگون بر سطح حساس، ایجاد کرد. حتی می‌توان پس از پایان طراحی محیطی شخص یا اشیای دیگر، به چهره شخص یا به دیگر قسمت‌های بدن و یا اشیای اطراف، با چراغ قوه نور داده و یا با محاسبه و نورسنجی دقیق، پیش از شروع عکس برداری، پس از پایان طراحی محیطی برای یک لحظه چراغ اتاق را روشن نموده و یا فلاش به کار برد.

این تمرین ها را می توان با به کارگیری ذوق و خلاقیت، با ایده های دیگر گسترش داد. برای بدست آوردن نتیجه بهتر در این روش لازم است درجه حساسیت عکسبرداری بر روی iso ۲۰۰ تنظیم شود.

در روش دیگر که تصاویری هندسی از نور به دست می آید و به آن فیزیو گرام گفته می‌شود نیز میتوان عکسهای جالبی از حرکت هندسی نور تهیه کرد . روش کار به این ترتیب است که یک چراغ قوه یا منبع ضعیف تری را آویزان کرده و دوربین را بر روی سرعت B در پایین منبع نور قرار می دهیم  . سپس با حرکت دادن منبع نور و به گردش درآوردن آن فضا را تاریک کرده و شاتر دوربین را باز میکنیم پس از چند ثانیه و گردش دورانی منبع نور تصویر چرخش های هندسی نور بر روی سطح حساس به شیوه جالبی ثبت خواهد شد.

نقاشی با نور
گرفتن عکس با تکنیک های ویژه عکاسی نقاشی با نور

روش اوپن فلاش :

از روش های بسیار جذاب القای حرکت در عکاسی به کارگیری سرعت B در تاریکی محض است و با فلاش الکترونیکی است.

هنگامی که سرعت شاتر بر روی B قرار دارد با فشردن دکمه رها کننده شاتر، پرده شاتر برای مدتی که عکاس مشخص می‌کند باز می‌شود و مسیر عبور نور به سطح حساس را باز می کند با رها کردن این دکمه پرده شاتر بسته می‌شود. در مدت باز بودن پرده‌ی شاتر و در فضای کاملاً تاریک می توان با چند بار تخلیه نور فلاش بر روی موضوعی متحرک، حرکت موضوع را در چند نقطه ثبت کرد. این روش در عکاسی علمی و تبلیغاتی کاربردهای زیادی دارد. ابتدا فضای کاملاً تاریک (یا اتاقی که دیواره مقابل دوربین با پارچه مشکی غیر براق پوشیده باشد) مورد نیاز است. دوربین بر روی سه پایه قرار می گیرد و فشردن دکمه رها کننده شاتر با سیم دکلانشور انجام میشود بعضی از دوربین های دیجیتال سیم دکلانشور نصب نمیشود میتوان از وضعیت self timer یا خودکار برای جلوگیری از تار شدن عکس بهره‌برداری کرد.

برای آن که وضوح عکس دچار تغییر نشود مسیر حرکت موضوع از پیش تعیین شده و واضح سازی عدسی بر اساس آن انجام می‌گیرد و پس از آن دیافراگم صحیح برای به کارگیری فلاش محاسبه شود تا نوردهی به سطح حساس درست انجام شود. برای این کار از فرمول G.N جدول فلاش ها و یا فلاش متر استفاده می شود.

بدیهی است دیافراگم مورد نظر متناسب با فاصله فلاش تا موضوع است که پس از انجام محاسبه نباید محل فلاش را تغییر داد. پس از انجام واضح سازی، تعیین جهت حرکت موضوع، محاسبه دیافراگم مناسب و کنترل مقدمات، اتاق را کاملاً تاریک کنید و دکلانشور را فشرده و قفل کنید در این حالت پرده شاتل باز می‌شود. از موضوع بخواهید حرکت مورد نظر را انجام دهد سپس با آغاز حرکت موضوع شروع به زدن فلاش های پی در پی و مداوم کنید در این حالت نباید فلاش دوربین وصل باشد بلکه در دست عکاس قرار می گیرد زیرا در این حالت می‌توان با فشردن دکمه تخلیه فلاش های پی در پی زد.

با پایان گرفتن حرکت موضوع قفل سیم دکلانشور را باز کنید تا دریچه شاتر بسته شود بدین ترتیب بر روی صفحه حساس حرکت حالت های گوناگونی از موضوع متحرک ثبت می شود. اگر به جای نور مقطعی طبیعی فلاش، نور پیوسته‌ای مانند نورافکن را به موضوع بتابانید تمامی حرکات محو و کشیده ثبت می شوند.

عکس برداری با آینه:

برای بازتاب دوباره موضوع در یک عکس و ایجاد یک جلوه معماگونه تصویری می توان از یک آینه جیبی معمولی استفاده کرد. آیینه را زیر لنز به‌گونه‌ای که تصویر تشکیل شده در آن از منظره یاب دوربین قابل دیدن باشد قرار دهید و سپس عکس برداری کنید.

نقاشی با آیینه
تکنیک عکاسی به روش نقاشی با آیینه

فیلتر ایجاد جلوه محو:

اگرچه برای ایجاد این حالت در عکس ها فیلتر هایی ساخته شده است اما با به کارگیری روش زیر می توان تنوع گسترده‌ای از حالت‌‌های گوناگون را تجربه کرد.

در این روش با کمی چرب کردن فیلتر های محافظ لنز مانند UV بابا زرین شفاف یا با چرب کردن یک صفحه ساده شیشه‌ای می توان تنوع بسیار زیادی از تصاویری که حال و هوای مه و خیال انگیز دارند را به دست آورد. هنگام چرب کردن سطح شیشه یا فیلتر می توان با انگشت، خطوط جهت دار یا نامنظم را با چربی ایجاد کرد که در شکل نهایی عکس تفاوت‌های بسیاری ایجاد خواهد کرد.

این تکنیک در عکس‌برداری از چهره، طبیعت بی جان و مناظر نتایج جالبی را به همراه خواهد داشت.

پروژکسیون:

در این روش عکس یا تصویری متناسب با حجمی که قرار است تصویر بر روی آن تابانده شود انتخاب یا عکس برداری می کنیم. سپس با دستگاه پروژکتور پخش تصاویر دیجیتالی به نام دیتا پروژکتور که امروزه جای دستگاههای نمایش اسلاید را گرفته‌اند تصویر انتخاب شده را بر روی حجم مورد نظر به نمایش در می آوریم. سپس با دوربینی که بر روی سه پایه نصب شده است از حجم یاد شده عکس‌برداری میکنیم سنجی و دیگر نکات فنی به روش معمول است اما توجه کنید که استفاده از فلاش سبب ناپدید شدن تصویر اسلاید بر روی موضوع می شود.

خلاقیت نقش تعیین کننده ای در اجرا و به کارگیری تکنیک‌های عکاسی دارد جوهره و ارزش چنین تصاویری در ایده و فکر عکاس رقم می خورد زیرا بسیاری از تکنیک ها پیچ و خم خاصی برخوردار نبوده و با تمرین و مطالعه می‌توان آنها را فرا گرفت و اجرای تکنیک ها بدون توجه به محتوای هدفدار نمی‌تواند ارزش چندانی داشته باشد.

پروژکسیون
تکنیک عکاسی به روش پروژکسیون

دیدن ویدیو از صفحه آپارات تیم علمی و آموزشی دایا

ویدیو تکنیک های ویژه در عکاسی در صفحه آپارات

دانلود ویدیو با لینک مستقیم


عضویت در کانال اطلاع رسانی تیم علمی و آموزشی دایا

دیدگاهتان را بنویسید